Bezienswaardigheden in de omgeving van de Flåmsbana

Het begin van het treintraject is gelegen op zeeniveau in het dorpje Flåm. Vanuit het dorpje kan je per trein naar 866 meter hoogte reizen. Het dorpje Flåm is een populaire reisbestemming, jaarlijks ontvangt het dorp ruim een half miljoen bezoekers. Een groot deel van de toeristen komt per cruiseschip aan in het dorp, ieder jaar meren er meer dan 100 cruiseschepen aan. Ook de Flåmsbana is hierbij een toeristische trekpleister.

In de directe omgeving van het dorp en de treinlijn liggen verschillende bezienswaardigheden, wij hebben een aantal bezienswaardigheden op een rij gezet.
 

ReizenReizen

 

Aurlandsfjord

Flåm is gelegen in de Aurlandsfjord (➚), een zijarm van de Sognefjord. De Sognefjord (➚) is de langste fjord van Noorwegen en één van de drie langste ter wereld. Naast het dorp Flåm is ook Aurlandsvangen gelegen in de fjord.
 

Aurlandsfjellet

Vanuit de Aurlandsfjord kan je de toeristische route Aurlandsfjellet (➚) nemen, dit is één van de mooiste routes van Noorwegen. De weg is dan ook niet voor niks bestempeld tot een National Scenic Route. De weg is ongeveer 48 kilometer lang en verbindt Aurland en Laerdal met elkaar. De weg is in de wintermaanden gesloten vanwege de vele sneeuwval.
 
Koffers & meer - Kofferskoopjes.nl
 

Stegastein

Wil je een prachtig uitzicht over de Aurlandsfjord? Ga dan naar uitkijkpunt Stegastein (➚). Vanaf het 650 meter hoge uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht over de fjord. Het uitkijkpunt is gelegen aan de Aurlandsfjellet, maar vanuit het dorp Aurlandsvangen het gehele jaar bereikbaar.
 

Laerdaltunnel

Waar de Aurlandsfjellet over de berg gaat, gaat de Laerdaltunnel (➚) door de berg. Het is met een lengte van 24,5 kilometer de langste autotunnel ter wereld en heeft onderweg meerdere speciaal verlichte stopplaatsen. Je zou vanuit de Aurlandsjord door de tunnel richting Laerdal kunnen rijden, om vervolgens via de Aurlandsfjellet weer terug te rijden.