Eén van de steilste treintrajecten ter wereld

De Flåmsbana is het treinspoor tussen de dorpen Flåm en Myrdal in Noorwegen. Met een stijging van 866 meter en een helling van 1:18 is het één van de steilste treintrajecten ter wereld. De spoorlijn wordt gezien als één van de toeristische hoogtepunten van Noorwegen, een aanrader om te bezoeken. Flåm is gelegen in de Aurlandsfjord (➚) met verschillende bezienswaardigheden in de directe omgeving, je bezoek aan de spoorlijn kan dus eenvoudig worden gecombineerd met andere bezienswaardigheden.
 

Treintaject

Vanuit Flåm brengt de Flåmsbana je in ongeveer een uur naar Myrdal. Onderweg rijdt de trein door 20 tunnels en stopt bij 9 haltes en stations. Detail: 18 van de 20 tunnels zijn met de hand uitgehakt. Je kan vanuit de trein genieten van de prachtige uitzichten, maar het is ook populair om bij één van de stations uit te stappen en een gedeelte van de route te wandelen.
 

ReizenReizen

 

Kjosfossen

De bekende waterval Kjosfossen is 225 meter hoog en gelegen langs het treinspoor van de Flåmsbana. Na de Kjosfoss tunnel zien de passagiers plotseling de grote waterval. Er is bij de waterval een speciale stopplaats gemaakt, zodat passagiers uit kunnen stappen en de waterval kunnen fotograferen.
 

Mooiste treinroute ter wereld

In 2014 is de Flåmsbana door Lonely Planet uitgeroepen tot de mooiste treinroute ter wereld. Een welverdiende eer, onderweg geniet je van de prachtige Noorse natuur die geen moment hetzelfde is. Onderweg geniet je onder andere van het uitzicht op watervallen, bergstoppen, steile hellingen, rivieren, dorpjes, de vallei en meer.
 

Hele jaar geopend

Niet alle bezienswaardigheden in Noorwegen zijn het gehele jaar geopend, de Flåmsbana rijdt wel het hele jaar door. Wel rijden er in het laagseizoen een stuk minder treinen. Houdt hier rekening mee als je gebruik wil maken van de treinlijn.
 
Koffers & meer - Kofferskoopjes.nl
 

Met de auto naar de Flåmsbana

Als je met de auto reist door Noorwegen en gebruik wil maken van de Flåmsbana, dan is dit alleen mogelijk vanuit Flåm. In het dorp is het mogelijk om de auto te parkeren. Station Myrdal is uitsluitend lopend of per fiets bereikbaar. Het station is bereikbaar via de Rallarvegen, tegenwoordig in gebruik als fietsroute. Het wordt beschouwd als één van de mooiste fietsroutes van Europa.
 

Flåmsbana Museum

Ben je benieuwd naar het verhaal achter de Flåmsbana? Neem dan een kijkje in het Flåmsbana Museum (Flåmsbana Museet in het Noors). Het museum is gelegen bij station Flåm en is dagelijks gratis te bezoeken. Er wordt het verhaal verteld van de mensen die het treintraject aan hebben gelegd, maar ook de vele technische uitdagingen waar zij mee te maken hadden. In het museum zijn tevens verschillende oude treinen van de Flåmsbana te zien.